
Der byliv møter bølger
Sentralt, sjønært og spektakulært
– velkommen til Consulens Brygge
Consulens Brygge oppføres sør for Paradis, ved innseilingen til Hillevågsvannet. Her kan du bo med en fullkommen sjønær beliggenhet, spektakulær fjordutsikt, sentralt i forhold til kommunikasjon og like ved bydelens nye park. Grip sjansen!

Arkitekt

Arkitekt
Lys, utsikt og arkitektur med hjerte for fjorden
LINK Arkitektur står bak utformingen av de to kommende byggene på Consulens Brygge. Her forteller de hvordan sjøen, lyset og det gode naboskapet har preget arbeidet – helt fra første strek.
Les mer
Å bo tett på sjøen gir noe ekstra. Ikke bare fordi utsikten er flott, men fordi lyset skifter. Fordi årstidene blir tydeligere. Og fordi hverdagen får en ny rytme. Dette var utgangspunktet da LINK Arkitektur gikk i gang med kommende trinn av Consulens Brygge.
– Å bo ved vannet gjør noe med deg. Det gir en indre ro og et helt eget nærvær. Jeg bor selv ved sjøen, og etter 20 år opplever jeg stadig nye nyanser i lyset, sier Henriette Sagland i LINK Arkitektur.
Sammen med kollega Tove Tjetland har hun hatt ett klart mål: Å lage boliger som forsterker følelsen av å bo akkurat her – tett på fjorden, tett på livet.
Når utsikten er en del av planløsningen – Det er inspirerende å jobbe med en så unik tomt, sier arkitektene.
Nesten uansett hvordan man legger rommene, så får man kontakt med sjøen.
Nesten uansett hvordan man legger rommene, så får man kontakt med sjøen. Det preger planløsningene – som er vinklet og utformet slik at flest mulig får oppholdsrom mot utsikt og sol. Store vinduer sørger for at dagslyset slipper inn og forsterker fjordfølelsen.
– Begge trinn har en ideell plassering for den som vil bo ved fjorden. Det sørligste bygget ligger med sjø på to sider. Det gir en sjelden åpenhet – med utsyn nesten uansett hvor du er i bygget, forteller Tove.
I tillegg er det lagt stor vekt på å gjøre leilighetene praktiske og arealeffektive. – Vi har jobbet mye med å maksimere funksjonaliteten. Flest mulig kvadratmeter går til stue og kjøkken. Og med god takhøyde oppleves rommene både lyse og luftige, sier Tove.
Tidløs arkitektur – med tydelig slektskap
LINK Arkitektur jobbet ikke med de to første byggene, men fikk i oppgave å videreføre det elegante uttrykket som både beboere og utbyggere er så fornøyde med.
– Det var et klart ønske fra Base Bolig og Skanska at helheten i prosjektet skulle bevares. Og det gir jo også et mer harmonisk bomiljø når alle byggene snakker samme arkitektoniske språk. De nye byggene følger derfor samme formspråk, men med enkelte justeringer i planløsninger og vindusstørrelser.
– Vi liker godt denne typen punkthus. De er åpne og oversiktlige – og med leiligheter på alle hjørner, får alle sin egen utsikt.
Mer enn gode planløsninger
Arkitektene trekker også fram en annen kvalitet ved prosjektet – som de håper får enda større betydning for fremtidige beboere:
– Base Bolig, Skanska og Heime har gjort en imponerende jobb med å tilrettelegge for sosiale møteplasser og gode fellesarealer. Vi håper de som flytter inn bruker det aktivt, og lar det sosiale få bli en del av det private hverdagslivet.
– Da kan Consulens Brygge bli enda mer kjent for akkurat det det allerede har begynt å bli: Et godt sted å bo – og leve.

Prosjektet med de mest fornøyde beboerne
Beboerne som flyttet inn forrige trinn av Consulens Brygge, er en av landets mest fornøyde ved ettårsbefaring i leilighetene. Det viser Prognosesenterets årlige undersøkelse av kundetilfredshet. Dette forplikter. Base og Skanska setter stolthet i å levere kvalitet – og vi lover å jobbe hardt for at de nye beboerne skal bli minst like fornøyde.
Velkommen til et prosjekt der alt stemmer – og folk trives!


Et innholdsrikt boligområde
Leiligheter, rekkehus, grønne fellesarealer og promenade.
De fire leilighetsbyggene danner fronten mot fjorden og vil bidra til å skape et skjermet fellesområde.
Arealet mellom byggetrinnene opparbeides med grønne soner, sykkelparkering, oppholdssoner med benker, lekeapparater med gummidekke og gangareal med fast dekke. Flere andre attraksjoner kommer også i fellesområdet. BS1 og BS2 er planlagt som rekkehus, som vil fungere som en naturlig avslutning av bebyggelsen rundt fellesområdet. Endelige tegninger for rekkehusene foreligger ikke.
INGEN GJENNOMGANGSTRAFIKK
Etter planen blir det stengt for gjennomgangstrafikk forbi din nye leilighet på Consulens Brygge. Innkjørsel til parkeringsanlegget vil skje fra Consul Sigval Bergesens vei, som blir blindvei (tidspunkt for avslutning av vei som blindvei er også avhengig av ferdigstillelse av flere prosjekter i bydelen).

Ytterst ved bryggekanten
Kun en promenade skiller Consulens Brygge fra bølgene. Gulvet i første boligetasje kommer ca. 7 meter over sjøen i forkant. Dermed blir det storslått fjordutsikt fra alle etasjer.
Nabotomten til Consulens Brygge skal bli park!
Her er landskapsarkitektens visjon.
En ballbane med oppmerking for blant annet fotball, håndball og basket er allerede på plass. Videre innhold i parken er under planlegging, og illustrasjonen under er kun for å gjenspeile visjonen for hva det er mulig å fylle dette området med.
Parken skal utvikles som et samarbeidsprosjekt og spleiselag mellom forskjellige aktører med prosjekter i Paradis og Hillevåg, selvsagt inkludert Base og Skanska. I landskapsarkitektens visjon og idéskisser finner du blant annet turstier, en ny fiskebrygge, gode gressplener, sittegrupper, grillplass og et piknikområde. Endelig innhold i parken er enda ikke bestemt, og de forskjellige bitene i puslespillet vil etter planen falle på plass etter hvert som byggeprosjekter i området realiseres. Det vil si at ferdigstillelse av denne parken kan bli på et senere tidspunkt enn ferdigstillelse av prosjektet Consulens Brygge i sin helhet.


FRA KULL TIL DIAMANT
Tomten til Consulens Brygge var tilholdssted for AS Kulimport i over 60 år, og derfor kjent som Kulimportkaien.

Kulimportkaien
står som en bauta i Stavangers byhistorie
Fortellingen har sin spede begynnelse i 1919, da firmaet P.O. Thingbø ble etablert med formål om å drive kullforretning.
Etter en forsiktig oppstart gikk Peder O. Thingbø i kompaniskap med gamle venner som Peder Smedvig, Hans P. Forgård og Omund Thingbø, med den følge at AS Kulimport så dagens lys i 1921.
Nye kraner ble bestilt og kaien utvidet i førkrigsårene, men da krigen kom, ble anlegget beslaglagt av den tyske hær og marine. Etter krigen måtte mye av det nedslitte utstyret moderniseres før virksomheten igjen kunne levere varme til folk i Stavanger, Hetland og resten av regionen.
På midten av 1960-tallet ble det besluttet å hente sand, singel og grus fra Forsand, for å få et nytt ben å stå på. Likevel, da 70-årene kom og folk sluttet med koksfyring og gikk over til parafin, ble det stadig tyngre dager på Kulimportkaien. I 1982 ble det bestemt å legge ned virksomheten, og med det ble historien for AS Kulimport avsluttet.


Noe av det første som ble gjort, var å kjøpe 11 mål tomt av Køhler-familiens opprinnelige eiendom ved fjorden i Hillevåg. Kull ble importert fra Polen og Ober-Schlessien i Tyskland, og koks ble tatt hjem fra Cardiff, Newcastle og Hull i England. Etter hvert kom også skuter med sinders (støperikoks), og småpartier med kullbriketter av brunkull fra Tyskland. Virksomheten var stor, i mange år var AS Kulimport Norges største kullimportør.